Skip to main content
on 24 Sep 2020 10:57 AM

De manier waarop je werkt is in de laatste maanden plotseling en drastisch veranderd. Wist je dat daardoor de manier waarop je je IT infrastructuur gebruikt ook drastisch veranderd is? En dat dat jouw bedrijf daardoor veel nieuwe risico's loopt en waarschijnlijk al veel productiviteit heeft verloren zonder dat je dat in de gaten hebt? Je Internetlijn bijvoorbeeld heeft een grote promotie gemaakt van een belangrijke informatiebron naar een bedrijfskristisch communicatiekanaal voor thuiswerkers.

Dingen achterstevoren doen werkt niet

risico

Wat als je vanaf nu in je auto alleen nog maar achteruit rijdt. Dan zitten de stuurwielen ineens aan de andere kant van de auto. Waardoor de auto uitzwenkt bij het sturen en je van alles raakt als je niet oppast. En je moet doorlopend achterom kijken. Je kunt nog maar één versnelling gebruiken in plaats van vijf of zes. Dat is inefficiënt gebruik van een auto, want die is gebouwd om vooral vooruit te rijden.

Door het vele thuiswerken wordt je IT infrastructuur andersom gebruikt. En daar is je infrastructuur niet op gebouwd. Voor de thuiswerk explosie kwam informatie vooral van buiten (Internet) naar binnen (je eigen netwerk). Nu gaat informatie vooral van binnen (je eigen netwerk) naar buiten (je thuiswerkers, via Internet).

Een ander soort verkeer vereist een andere aanpak

Het is niet alleen de richting, de hoeveelheden zijn groter en de samenstelling is anders. Citrix/RDP verkeer bijvoorbeeld dat eerst door een incidentele thuiswerker gebruikt werd voor veilige toegang, wordt nu massaal gebruikt. En dat verkeer is heel gevoelig, als er maar even vertraging is dan bevriest het scherm steeds een paar seconden waardoor een thuiswerker niet normaal door kan werken. Uitbreiden van je Citrix of Terminal Server farm helpt hier niet tegen. Met alleen extra bandbreedte los je dit niet op. En er zijn veel meer soorten netwerkverkeer die last hebben van de verandering, denk aan video bellen.

Risico's manifesteren zich al

Je loopt een fors risico dat verbindingen gaan haperen, traag worden en slecht functioneren. Bij veel van onze klanten gebeurt dat al. Zowel voor thuiswerkers als voor medewerkers die nog wel op kantoor komen. Een Citrix of Terminal Server sessie die steeds bevriest geeft onnodige wachttijden die aantikken over een dag. Dat is veel productie verlies. Maar ook veel irritatie. Beide zijn slecht voor de productiviteit van je mensen.

Haperende video verbindingen zijn slecht voor de kwaliteit van je digitale vergaderingen ("sorry, je viel even weg, wat zei je"). De lijst van problemen is nog veel langer, mensen klagen vaak pas als iets echt niet meer te gebruiken is. Waardoor jij geen zicht hebt op hoeveel geld je echt verliest door problemen van je thuiswerk omgeving.

Je hebt niet overal zicht op

Er is nog een reden waarom je geen zicht hebt op risico's en problemen. Je netwerk of Internet leverancier meet het verkeer niet vaker dan eens per 5 minuten. De problemen spelen zich meestal af in een tijd korter dan 1 minuut, een verstoring van 5 seconden is, uh, verstorend voor een gebruiker. De problemen middelen daardoor uit in de meting van de leverancier. Een lijn die korte tijd volledig vol zit zal in de meting van de leverancier een belasting van hooguit 20% laten zien. Waardoor je onterecht de conclusie trekt dat er geen probleem is. Meten op te lange tijdvakken is een risico op zich. Om de infrastructuur problemen van vandaag echt inzichtelijk te hebben moet je per seconde meten.

Meten is weten

Om de risico's van thuiswerken en de problemen die het al veroorzaakt in beeld te krijgen moet je meten. Meten op het niveau en in het tijdsbestek dat je medewerkers er last van hebben. Op basis van die metingen kun je maatregelen nemen om de risico's in te perken en de problemen te verhelpen.

Begin vandaag nog met het kennen van je risico's en de problemen die je onder water al hebt. Download ons gratis white paper en krijg direct alle informatie over performance gerelateerde risico's.

risico

We use cookies on this site to enhance your experience

We also use analytics to analyze the use of this site