Touwbrug naar de cloud
Blog
Tags:

Technische nachtmerrie: Handhelds bevriezen tijdens roamen. Hoe hou je je handhelds verbonden bij een cloud migratie?

Het irritante probleem

Een klant van ons gebruikt handhelds in zijn magazijn. De handhelds bevroren als medewerkers door het magazijn liepen. Tientallen keren per dag per medewerker 5-10 seconden niet kunnen werken kostte de klant veel geld.

Geleidelijk aan bevroren de handhelds vaker en langer. De verliezen stapelden op. En ook de irritatie bij de medewerkers.

Niemand kon het vinden

Het bevriezen gebeurde als een handheld over schakelde van één WiFi acces point naar een ander, ook bekend als roaming. Dus werd de WiFi dekking gemeten. En de WiFi leverancier ingeschakeld. En de leverancier van de handhelds. Er werd niets gevonden. De signaal sterkte was prima in het hele magazijn. De Wifi hardware en software was OK en ook met de handhelds was niets mis.

Active directory in de cloud is niet simpel

WiFi clients, zoals de handhelds, authenticeren bij deze klant aan Active Directory. Een paar maanden voordat het bevriezen begon is Active Directory verhuisd naar de cloud. Na de migratie is AD getest en in orde bevonden. De paar milliseconden extra waren niet merkbaar voor gebruikers. AD is als één van de eerste diensten verhuisd zodat andere diensten ook in de cloud kunnen authenticeren.

De verzadigde Internet verbinding

Na AD, zijn meer en meer diensten verhuisd naar de cloud door onze klant. Alle cloud diensten werden benaderd vanaf hun kantoren via een VPN dier over hun Internet lijn liep. Dezelfde Internet lijn die ze al jaren in gebruik hadden. Naarmate er meer diensten naar de cloud gemigreerd werden begon het verkeer op de Internet lijn zich op te stapelen. Een paar maanden na het begin van de cloud migratie raakte de Internet lijn verzadigd voor periodes van 5-15 seconden. Denk aan een grote print job van een cloud dienst naar een kantoor printer of een Teams vergadering met 20 deelnemers op kantoor.

Bij het verplaatsen van diensten naar de cloud had niemand er over nagedacht dat het applicatie verkeer van het lokale netwerk naar de Internet lijn verplaatst zou worden. En of die lijn al dat verkeer wel aan zou kunnen. Als een dienst verplaatst werd, dan werd alleen die dienst getest. Meestal waren in het weekend van de verplaatsing geen gebruikers actief op andere diensten. Hoe de verschillende diensten samenwerkten op kantoordagen werd niet getest.

De Internet provider

De Internet provider Heeft de verzadiging van de lijn nooit gezien. Die meten per 15 minuten het gemiddelde verkeer. Pieken die 5-15 seconden duren middelen uit bij zo'n meting. Zelfs een piek van 1 tot 2 minuten zou niet opgevallen zijn. Maar als je apparaat 5-15 seconden bevriest dan kun je niet doorwerken. En de irritatie is ook niet bevorderlijk voor je productiviteit.

De lange termijn oplossing

Als je je Internet lijn wil gebruiken voor de verbinding met de cloud dan moet je het verkeer regelen. Zodat verkeer dat belangrijk is voor je bedrijfsvoering prioriteit krijgt boven minder urgent verkeer. Zodat handhelds en andere interactieve applicaties niet bevriezen. Technisch heet dat Quality of Service (QoS). Vergelijk het met verkeerslichten en busbanen.

Waarschijnlijk is er ook meer bandbreedte nodig, maar meer bandbreedte is op zichzelf niet genoeg. Dan worden de pieken korter en hoger, maar ze verdwijnen niet.

De korte termijn oplossing

Bandbreedte vergroten en QoS implementeren doe je niet op een achternamiddag. In dit geval gaat het een paar maanden duren. Dus is er een enkel WiFi access point geplaatst, speciaal voor de handhelds. Hierdoor roamen ze niet meer, en is het bevriezen voorlopig opgelost.

Hoewel roaming niet de basis oorzaak is van het bevriezen, is het wel de aanleiding. Voorkomen van roamen is een workaround die snel geïmplementeerd kon worden, waarmee het onmiddellijke probleem verholpen is en de productiviteit weer omhoog gaat.

Het overzicht bij een cloud migratie

In  de IT zetten we doorgaans specialisten in voor elk apart vakgebied. Maar een cloud migratie is een complexe technische operatie die individuele disciplines overstijgt. Je manier van werken wordt drastisch gewijzigd als je naar de cloud verhuist en wijzigingen hebben bijeffecten die je moet kennen voor je de wijziging doorvoert.

In dienst nemen of inhuren van technische kennis met overzicht over de disciplines heen is essentieel als je grote problemen wil voorkomen tijdens en na je cloud migratie.

Je wil voorkomen dat een technische nachtmerrie je bedrijf verstoort! Maak hier je afspraak en in 15 minuten weet je wat je moet doen.