Performance management for specific SQL databases
Blog

Prestatiebeheer voor specifieke SQL-databases

5 Tips voor: Prestatiebeheer voor MySQL/MariaDB

MySQL is een veelgebruikt open-source relationeel database management systeem dat wordt gebruikt in veel webapplicaties. MariaDB is een fork van MySQL met een minder restrictieve licentie. Hier zijn vijf tips voor prestatiebeheer voor MySQL en MariaDB:

  1. Monitor de prestaties van MySQL: Het monitoren van de prestaties van MySQL is een voortdurend proces dat regelmatige aandacht vereist. Monitor prestatie-indicatoren van MySQL, zoals CPU-gebruik, geheugengebruik en schijf-I/O, en maak indien nodig aanpassingen om ervoor te zorgen dat de prestaties van MySQL optimaal blijven.
     
  2. Analyseer regelmatig het langzame query-logboek. Analyseer en optimaliseer de queries die in dit logboek verschijnen.
     
  3. Optimaliseer het schema van je database: Het database schema bepaalt de structuur van je database en kan aanzienlijke invloed hebben op de prestaties van MySQL. Optimaliseer het database schema door overmatige normalisatie te vermijden, veel bevraagde kolommen te indexeren en waar nodig te denormaliseren.
     
  4. Gebruik geschikte indexering: Indexen kunnen de prestaties van MySQL aanzienlijk verbeteren door de tijd die nodig is om gegevens op te halen te verminderen. Gebruik geschikte indexeringsstrategieën om ervoor te zorgen dat queries zo efficiënt mogelijk worden uitgevoerd. Enkele best practices voor indexering zijn het indexeren van veel bevraagde kolommen, het vermijden van overmatige indexering en het kiezen van het juiste indextype voor de query.
     
  5. Stem je MySQL-configuratie af: De configuratie-instellingen van MySQL kunnen aanzienlijke invloed hebben op de prestaties van MySQL. Stem je MySQL-configuratie af door buffergroottes, query cache-instellingen en andere parameters aan te passen om de prestaties van MySQL te optimaliseren. Als je Innodb als je opslagengine gebruikt, let dan met name op de concurrentie-instellingen in de Innodb-cacheconfiguratie. 

Met deze tips voor prestatiebeheer voor MySQL kun je ervoor zorgen dat je MySQL-database optimaal presteert en een positieve gebruikerservaring biedt. Onthoud dat prestatiebeheer voor MySQL een doorlopend proces is dat regelmatige aandacht vereist om ervoor te zorgen dat de prestaties van MySQL optimaal blijven.

5 tips voor: Prestatiebeheer voor Oracle 

Oracle is een high-performance enterprise relationeel database management systeem. Hier zijn vijf tips voor prestatiebeheer voor een Oracle-database:

  1. Monitor de prestaties van Oracle: Het monitoren van de prestaties van Oracle is een voortdurend proces dat regelmatige aandacht vereist. Monitor prestatie-indicatoren van Oracle, zoals buffer cache hit ratios, locks, waits, statement reuse, CPU-gebruik, geheugengebruik en schijf-I/O, en maak indien nodig aanpassingen om ervoor te zorgen dat de prestaties van Oracle optimaal blijven.
     
  2. Analyseer en optimaliseer statements die lang wachten veroorzaken of die grote hoeveelheden resources gebruiken. Genereer een uitvoeringsplan om te bepalen waarom deze statements problemen veroorzaken.
     
  3. Optimaliseer je tablespaces, tabellen en indexen. Stel de standaard opslagparameters in. Verdeel tabellen en indexen over afzonderlijke tablespaces voor workloads met hoge prestaties.
     
  4. Gebruik geschikte indexering: Indexering kan de prestaties van Oracle aanzienlijk verbeteren door de tijd die nodig is om gegevens op te halen te verminderen. Gebruik geschikte indexeringstrategieën, zoals het indexeren van veel bevraagde kolommen en het vermijden van overmatige indexering, om ervoor te zorgen dat queries zo efficiënt mogelijk worden uitgevoerd.
     
  5. Stem je Oracle-configuratie af: De configuratie-instellingen van Oracle kunnen aanzienlijke invloed hebben op de prestaties van Oracle. Stem je Oracle-configuratie af door buffergroottes, query cache-instellingen en andere parameters aan te passen om de prestaties van Oracle te optimaliseren. Het redo log moet worden afgestemd op je gebruikssituatie, de standaardinstellingen zijn zelden voldoende. Als je archiveringslogging gebruikt, zorg er dan voor dat de archivelogs en de overeenkomstige redo log-instellingen je instantie niet bevriezen. Stem de bufferpools af op alle blokgroottes die je gebruikt en verwijder bufferpools voor blokgroottes die je niet gebruikt.

Door deze tips voor prestatiebeheer voor Oracle te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Oracle-database optimaal presteert en een positieve gebruikerservaring biedt. Onthoud dat prestatiebeheer voor Oracle een doorlopend proces is dat regelmatige aandacht vereist om ervoor te zorgen dat de prestaties van Oracle optimaal blijven.

5 tips voor: Prestatiebeheer voor SQL Server 

SQL Server is het populaire relationele database management systeem van Microsoft dat wordt gebruikt in veel zakelijke toepassingen. Hier zijn vijf tips voor prestatiebeheer voor SQL Server:

  1. Monitor de prestaties van SQL Server: Het monitoren van de prestaties van SQL Server is een voortdurend proces dat regelmatige aandacht vereist. Monitor prestatie-indicatoren van SQL Server, zoals buffer hit ratio's, page life expectancy, locks, waits, TempDB-gebruik, CPU-gebruik, geheugengebruik en schijf-I/O, en maak indien nodig aanpassingen om ervoor te zorgen dat de prestaties van SQL Server optimaal blijven.
     
  2. Analyseer en optimaliseer statements die lang wachten veroorzaken of die grote hoeveelheden resources gebruiken. Genereer een uitvoeringsplan om te bepalen waarom deze statements problemen veroorzaken.
     
  3. Optimaliseer de generatie van statistieken. Kies voor automatische of handmatige/gestuurde generatie, maar niet beide. Automatische generatie staat standaard aan, schakel deze uit wanneer je je eigen statistieken gaat genereren. Vanaf SQL2014 is SQL Server vrij agressief met automatische (her)generatie van statistieken, wat je prestaties ernstig kan verstoren op onverwachte momenten. Als je kiest voor automatische generatie van statistieken, configureer dan de generatie-instellingen. De standaardinstellingen zijn waarschijnlijk niet optimaal voor jouw gebruikssituatie.
     
  4. Gebruik geschikte indexering: Indexering kan de prestaties van SQL Server aanzienlijk verbeteren door de tijd die nodig is om gegevens op te halen te verminderen. Gebruik geschikte indexering strategieën, zoals het indexeren van veel bevraagde kolommen en het vermijden van overmatige indexering, om ervoor te zorgen dat query’s zo efficiënt mogelijk worden uitgevoerd.
     
  5. Stem je SQL Server-configuratie af: De configuratie-instellingen van SQL Server kunnen aanzienlijke invloed hebben op de prestaties van SQL Server. Stem je SQL Server-configuratie af door buffergroottes, query cache-instellingen en andere parameters aan te passen om de prestaties van SQL Server te optimaliseren. Stel passende blokgroottes in voor de bestandssystemen waar datafiles, logbestanden en de TempDB zich bevinden. 

Door deze tips voor prestatiebeheer voor SQL Server te volgen, kun je ervoor zorgen dat je SQL Server-database optimaal presteert en een positieve gebruikerservaring biedt. Onthoud dat prestatiebeheer voor SQL Server een doorlopend proces is dat regelmatige aandacht vereist om ervoor te zorgen dat de prestaties van SQL Server optimaal blijven.